Divendres,26 abril, 2024
IniciA PORTADAAmics de la Música a Donant la Nota: Les 1001 versions del...

Amics de la Música a Donant la Nota: Les 1001 versions del “Cant dels Ocells”

CULTURA / MÚSICA. Després del programa anterior de CLÀSSICA dedicat al Centenari de l’Orquestra Pau Casals, en el que vàrem accedir a molta informació sobre el nostre estimat músic, ens va semblar oportú dedicar-li un segon programa, molt i molt especial, que per nosaltres és tot un repte i esperem que us agradi la idea.

Es tracta d’oferir-vos les més destacades versions o adaptacions del Cant dels Ocells, d’entre les moltes que ens hem trobat al YouTube, i per aquesta raó hem titulat aquest segon programa dedicat a Pau Casals, com:  Les 1001 versions del Cant dels Ocells, o també “The Song of the Birds” en anglès, “Le chant des oiseaux” en francés, o “El canto de los pájaros” en castellà, per parlar solament dels idiomes que tenim més a prop nostre.

COMENÇEM AMB AQUESTA PRIMERA VERSIÓ, a veure què us sembla, no us donem d’entrada més informació; volem que us sorprengui i, evidentment, que us agradi:

(Duració 4.59 min.) – tallar als 3.35

Heu escoltat el vídeo titulat “Song of the Birds” de l’ICA Orchestra, és a dir la International Cello Academy Orchestra, que és, ni més ni menys, que tota una gran orquestra polonesa formada solament per violoncel·listes!!!

Aquest  magnífic vídeo està gravat i filmat el 2016 a Wroclaw, Polònia.

Hem de dir que el solista d’aquesta orquestra és el violoncel·lista Alexander Geber, considerat actualment com un dels millors del món. Segur que us ha agradat i molt aquesta primera selecció de les 1001 versions del Cant dels ocells que avui us presentem.

I ara veurem que ens diu la nostra estimada Viquipèdia en català: “El cant dels ocells és una cançó anònima tradicional catalana de Nadal. La cançó explica la joia de la natura el dia del naixement del nen Jesús a l’estable de Betlem. Va ser popularitzada fora de Catalunya per Pau Casals, que va començar a interpretar-la al violoncel en els seus concerts des de l’exili de 1939. Per això és considerada un símbol nacional de Catalunya.

Escoltem, ara sí, al mateix Pau Casals en una interpretació molt especial a la Casa Blanca de Washington, el novembre de 1961, convidat per John F. Kennendy i la seva dona Jacqueline, que també es veuen en una foto  d’aquest vídeo del YouTube saludant a Pau Casals.

(Duració 3.45 min.)  Tallar als 3.15 

I ara podrem gaudir d’una tercera versió, a càrrec de l’Ensemble Tutti Bassi, compost per vuit violoncels,  amb la soprano   Urike Van Cotten, que ens canta aquesta versió en català, amb una veu preciosa.

Hem de dir que en aquest vídeo del YouTube, gravat l’octubre passat a França, es pot veure subtitulada la lletra, tant en català com en francès, això sí, dels dos primers versos d’aquest llarg poema d’autor desconegut.

(Duració 5.45 min.) Tallar als 5.05

Si voleu la lletra completa, la teniu a Internet a l’enllaç:

https://ca.wikipedia.org/wiki/El_cant_dels_ocells

Aprofitem també per lliurar-vos la lletra dels últims versos,  ja que estem a Sant Quirze, la terra dels MUSSOLS, i que diu així:

“El xot i el mussol / al veure eixir el sol / confosos se retiren / El gamarús i el duc diuen: / Mirar no puc / tals resplendors m’admiren!

La lletra completa d’aquesta pàgina, és tanmateix una lliçó d’ornitologia, ja que clicant sobre el nom dels ocells apareix la fotografia de cadascun d’ells.

Tampoc ens hem pogut resistir a reproduir un dels comentaris que es poden fer al YouTube, el de Maria Cinta Cabré, que ens diu:  “Quan la sento m’emociono i penso en la meva estimada terra,  en els anys que portem lluitant per la nostra causa, de com ens han trepitjat, i ara, a més, com em fan patir els nostres presos…”

I ara passem a escoltar la quarta versió, en aquest cas simfònica, de “Le chant des oiseaux” interpretat per la violoncel·lista francesa Emmanuelle Bertrand amb l’orquestra simfònica de l’Òpera de Saint-Etienne, en una versió gravada el maig de 2017, amb una intensitat digna del mateix Pau Casals. Afegim, com detall, que aquesta violoncel·lista és una gran especialista en Bach, del que ha gravat íntegrament les  suites per violoncel del gran mestre de la música barroca.

Us hem de dir que la duració del tema no arriba als quatre minuts, però els aplaudiments d’uns dos minuts, fan que ella hagi de sortir dues vegades a l’escenari.

En els comentaris del YouTube molta gent opina que és una de les millors versions que s’han escoltat del tema de Casals. Nosaltres estem molt d’acord!  Esperem que a vosaltres també us sembli una interpretació sublim!

(Duració 5.21 min.)  Tallar als 3.55

Seguidament us oferim una versió cantada per la jove, però ja consagrada promesa de la música catalana, la palafrugellenca Silvia Pérez Cruz acompanyada a la guitarra pel barceloní Raül Fernández Miró, més conegut pel seu nom artístic, Refree:

(Duració 3.08 min.)

També escoltarem una versió de la família de Jordi Savall al complet, és a dir de l’esposa Montserrat Figueras, de la filla Arianna Savall, del fill Ferran Savall i del company Pedro Estevan i que ells titulen com a “El cant dels aucells”, suposem que en una terminologia antiga, d’aquesta tradicional cançó anònima catalana.

Hem de dir-vos que el mateix Jordi Savall té sis versions d’aquesta obra i que ens ha costat de decidir-nos entre la que us oferim ara, i una altra versió que fa Arianna Savall amb el seu grup de música antiga, de nom Hirundo Maris, acompanyat pel magnífic guitarrista Petter Udland Johanssen.

Donant la Nota, us recordem que hi ha moltes versions del tema, tal com hem titulat el programa: 1001 versions del Cant dels Ocells. Aquí teniu a la família Savall al complet:

(Duració 3.50 min.)

Passarem ara a escoltar una altra versió especial a càrrec de dos grans cantants catalanes: Montserrat Caballé i Marina Rosell, que interpreten el “Nou cant d’ocells” a Peralada.

Es tracta del documental “Especial Marina Rossell” dirigit per Mercè Vilaret, amb guió de Montserrat Roig i que va ser emès l’agost de 1984 per TVE. Teniu a la vostra disposició  el documental complet, de més d’una hora de duració, a YouTube, però aquí us oferim un fragment de 8 minuts extret del documental esmentat.

Suposem que us sorprendrà molt escoltar la delicada veu de Marina Rosell parlant en castellà a la presentació i us diem que també els subtítols de la lletra, en aquest vídeo, està en castellà. Va ser gravat el 1984 i veureu a una joveníssima Marina Rosell amb unes ulleres de l’època i a una també jove Montserrat Caballé amb el seu pentinat de tota la vida.

Gaudiu d’aquesta magnífica versió del Cant dels ocells, per partida doble!

(Duració 8.16 min.)

I ara escoltarem una “delicatessen”, ja que una cantant d’òpera i un cantant de flamenc ens ofereixen aquesta versió molt especial del Cant dels Ocells amb tota una orquestra simfònica. Són Barbara Hendricks i Miguel Poveda,  al Palau Sant Jordi de Barcelona, amb motiu de la celebració, el 2013, del gran concert solidari per a la recerca contra l’Alzheimer, organitzat per la Fundació Pasqual Maragall, en el seu cinquè aniversari.

(Duració 5.10 min.)

Us oferim ja la novena i última il·lustració musical d’aquest programa. Donant la Nota, us diem que no hem comptat totes les versions que hem escoltat, però que no hem arribat pas a les mil, més aviat la nostra intenció ha estat la de fer una selecció de les versions o adaptacions que més ens han agradat i que esperem que també us hagin satisfet a vosaltres.

Gaudim de l’exquisida veu de Rosa Zaragoza amb el disc titulat “Matria. La patria del alma”. Creiem que aquesta intèrpret no és massa coneguda del públic, donat que és una cantant i musicòloga especialitzada en folklore tradicional de les cultures sefardita, andalusí i cristiana. Per això ens ha semblat que podria ser d’interès pel públic de l’associació Amis de la Música, recordant-vos que el nostre lema és: … amics de tota la música.  Si veieu el vídeo, observareu que a la caràtula del disc es reprodueixen edificis representatius d’aquestes tres cultures, que són la pàtria de l’ànima de la barcelonina  Rosa Zaragoza.

(Duració 5.20 min.)

Finalment, Donant l’última Nota, hem de recomanar-vos que escolteu la versió de jazz que ha fet el saxofonista i compositor navarrès Pedro Iturralde, que per cert, va morir fa molt poc temps, el novembre de 2020, gairebé als noranta anys.

Tot i que ens agrada molt no l’hem pogut posar en el programa, donat que és la versió més llarga que hem escoltat del Cant dels Ocells, ni més ni menys que 22 minuts. Bé, com probablement ja sabeu, les improvisacions de jazz són molt més que versions o adaptacions, en alguns casos són noves obres mestres. En aquest, el tema comença amb un solo de saxo de Pedro Iturralde de sis minuts de durada i segueix amb 16 minuts més de tota una gran orquestra de jazz modern. NO US LA PERDEU!

 Només ens resta recordar-vos que el dijous de la setmana vinent, l’amic de la música Joan Pastor ens proposarà un nou programa de Donant la Nota dedicat al jazz. No sé si en Joan, us parlarà o no d’aquesta versió en clau de jazz, però sabem que Pedro Iturralde és un dels seus compositors i intèrprets preferits.

Nosaltres, amb referència a la música clàssica, estarem de nou en antena el vint de maig amb un programa dedicat enterament a la pianista Alicia De Larrocha, probablement la millor pianista clàssica que ha tingut Catalunya i Espanya.

El programa d’avui ha estat  un treball conjunt, amb idea i redacció de José Ourille i amb correcció lingüística i locució de Rafael Güell. Hem d’agrair al tècnic de Ràdio Sant Quirze, Carlos Serqueda, el seu teletreball de muntatge i posada a Internet, ja que encara no es poden enregistrar programes presencials a l’estudi de l’emissora.

BONA MÚSICA PER A TOTHOM! 

DONANT LA NOTA: Emissió a RÀDIO SANT QUIRZE, 90.9 FM, els dijous de 6 a 7 de la tarda en primera emissió. Repetició els dissabtes i dilluns, a les 19 hores.  Ràdio a la carta, les 24 hores en el web: radiosantquirze.cat

També en el Facebook: Amics de la Música SQV o en el nostre web: www.amicsmusica.com

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies