La 21a Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’16) se celebrarà a partir d’aquest divendres 11 i fins al 20 de novembre, i inclourà prop de 300 d’actes de divulgació del coneixement científic i tecnològic a més de 50 localitats arreu Catalunya. La SC’16 està organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement, i la col·laboració de Gas Natural Fenosa, Esteve i Obra Social “la Caixa”.
L’SC’16 oferirà un ampli ventall d’activitats multidisciplinàries de divulgació cientificotecnològica a tot el territori català, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos i tallers i exposicions, accessibles gratuïtament per molts diversos públics. El programa complet es pot consultar al web de l’FCRi:
www.fundaciorecerca.cat/setmanaciencia.
La Setmana de la Ciència compta amb el suport de nombroses institucions i entitats del sistema català de recerca i innovació (prop de 100 en aquesta edició i entre les quals s’inclouen les 12 universitats de Catalunya). L’SC’16 pren com a eixos temàtics centrals els llegums, amb motiu de la celebració de l’Any Internacional dels Llegums; la cartografia, per l’Any Internacional del Mapa; i la relació global/local, per l’Any Internacional de l’Entesa Mundial. Aquests temes es proposen com a fil conductor de fons, tot i que sense excloure’n cap altra temàtica.
Conferència inaugural d’Antoni Plasència i jornada sobre mecenatge
Enguany, la Setmana s’inaugura al Parlament de Catalunya aquest divendres 11 de novembre (10.00 h) amb la conferència “Mecenatge científic: experiències globals, reptes de país”, a càrrec d’Antoni Plasència, director general d’ISGlobal.
L’acte inaugural anirà seguit, al mateix Palau del Parlament, d’un dels esdeveniments centrals de l’SC’16: la jornada Mecenatge i finançament de la recerca, organitzada per l’FCRi amb el suport del Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT). La jornada analitzarà el present, el futur i la visió política actual del mecenatge i la seva fiscalitat, així com els diferents mecanismes de finançament de la recerca existents al nostre país, amb la participació de científics, professionals del sector financer, periodistes i diputats dels diferents grups parlamentaris del Parlament de Catalunya.
Més de 12.000 alumnes i 100 investigadors al Dia de la Ciència a les Escoles
Un dels grans reptes d’aquest esdeveniment és impulsar el coneixement de la ciència i les vocacions científiques entre els estudiants d’ESO, els nostres investigadors del futur. Amb aquest objectiu, l’SC’16 acollirà un any més el Dia de la Ciència a les Escoles, que s’emmarca dins el programa Ciència i Aula, impulsat per l’FCRi, juntament amb el Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social “la Caixa”, entre d’altres entitats. Així, dimecres 16 de novembre, més de 100 investigadors realitzaran conferències divulgatives de forma simultània a centres d’educació secundària d’arreu Catalunya i instal·lacions preparades per ubicar alhora diferents escoles.
Més de 12.000 alumnes i 600 professors de 200 centres educatius catalans hi participen enguany. Des de 2003, el Dia de la Ciència a les Escoles ha estat seguit per més de 143.000 estudiants d’ESO i Batxillerat, 7.300 professors i 1.500 escoles, implicant a més de 1.000 científics com a conferenciants.
Concurs d’Instagram i joc científic RYM
Enguany, es convoca la segona edició del concurs fotogràfic de la Setmana de la Ciència a través d’Instagram. El concurs està obert a qualsevol persona que participi en una de les activitats programades. Les imatges han de ser inèdites i s’ha d’esmentar el nom i data de l’acte i etiquetar-les com a #fotoSC16. El guanyador/a rebrà com a premi una tauleta Samsung.
D’altra banda, s’hi podrà accedir de nou al joc RYM (
Research Your Mind), de format pregunta-resposta, disponible per a dispositius mòbils, navegadors web (
www.rym.cat) i Facebook. El RYM, concebut per apropar la ciència als joves de 16 a 20 anys, permet jugar i esbrinar el nivell de coneixements bàsics sobre diferents camps científics a través de 400 preguntes.
Passejades per la Ciència i la Història
Com a activitat singular organitzada des de la Secretaria d’Universitats i Recerca, destaquen dues Passejades per la Ciència i la Història. Concretament, les que tindran lloc per Barcelona i Girona, que permetran descobrir la ciència i la història relacionada amb ambdues ciutats. Els itineraris duren dues hores i mitja i compten amb un guia i dramatització amb actors.
La primera ruta, Eureka! Inventors i descobridors a Barcelona (Barcelona, 12 de novembre, 11:00 h) és una ruta pels carrers de Ciutat Vella que ens exposa les vides i els invents de vuit personatges lligats amb la ciència, la tecnologia i la història de la ciutat de Barcelona. Amb el suport d’un guia i les dramatitzacions d’intèrprets, l’itinerari permet descobrir el primer automòbil català, el gas Arbòs, el telègraf elèctric o el submarí de Monturiol.
El segon circuit,
Girona, científics de tots els temps (Girona, 19 de novembre, 11:00 h) proposa una ruta per descobrir la trajectòria de personatges que han deixat una petjada científica a la ciutat de Girona i a la societat actual. Aquest itinerari guiat i dramatitzat permetrà conèixer les primeres metgesses que treballaren arreu de les comarques gironines o l’encarregat d’iniciar l’electrificació de la ciutat. Podreu trobar més informació al següent enllaç:
http://universitatsirecerca.gencat.cat/circuits