-
Cinquena en població però novena en donacions, la ciutat és l’única del país amb més de 200.000 habitants que encara no disposa d’aquest equipament
-
El 2020 va haver-hi a Sabadell 2.586 donacions de sang i 188 de plasma, segons dades del Banc de Sang i Teixits
-
Gabriel Fernàndez: «El centre territorial i un foment més decidit de la donació per part del consistori són clau perquè els sabadellencs donem més i millor»
-
Francisca Maya, Popi: «Animem tothom a donar. Només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé. Cada donació arriba a tres persones»
POLÍTICA / SALUT. 10/12/2021 — El grup municipal d’Esquerra Republicana, el principal de l’oposició a l’Ajuntament de Sabadell, proposarà al Ple ordinari de dimarts 14 de desembre que la ciutat aculli un centre territorial del Banc de Sang i Teixits amb espai permanent de donació de sang i plasma. El municipi és l’únic de Catalunya amb més de 200.000 habitants que encara no disposa d’aquest equipament, que també existeix en sis ciutats catalanes amb menys població (Girona, Lleida, Manresa, Reus, Tarragona i Tortosa). Sabadell és la cinquena ciutat del país en població, però, en canvi, és la novena en donacions de sang (2.586 el 2020) i la desena en donacions de plasma (188), segons dades del Banc de Sang. Actualment, les donacions s’hi fan mitjançant unes 150 campanyes anuals (col·lectes mòbils) com que la que aquesta tarda acull l’IES Escola Industrial. ERC també demana més proactivitat a l’Ajuntament en la promoció de la donació de sang.
Què proposa la moció republicana?
La moció republicana insta el Departament de Salut a crear aquest centre territorial «en un equipament sanitari adequat» abans del final del 2023; insta l’Ajuntament de Sabadell a habilitar «un espai municipal permanent» fins que la ciutat disposi del centre territorial definitiu, i insta el consistori, també, a impulsar «una campanya anual de donació específica a tota la ciutat més enllà de les maratons actuals, amb diverses accions rellevants per tal d’impulsar el nombre de donacions i atraure donants per primera vegada», conjuntament amb el Banc de Sang.
Un pas endavant important
La regidora republicana Francisca Maya, Popi, ha dit: «Les col·lectes mòbils funcionen i arriben arreu, a cada districte, a cada barri, i cal continuar fent-ne. També disposem d’un punt fix de donació de sang setmanal i de donació quinzenal de plasma al Taulí des del 2019, però hem de fer un pas més endavant. Un punt permanent de donació on es pugui anar qualsevol dia suposarà un pas endavant important, i també ens toca com a única ciutat de més de 200.000 habitants on encara no s’ha creat aquest espai. Som la cinquena ciutat de Catalunya en població, però, en canvi, només som la novena en donacions de sang, i això pot millorar».
Maya ha afegit: «Volem i vull fer una crida perquè tothom que pugui donar sang en doni. Aquest any s’han sumat 10.000 donacions de sang més que el mateix període de 2019 i, tot i això, en calen més. Les necessitats diàries han augmentat des d’aquest mes de setembre i calen 1.100 donacions diàries per garantir les transfusions; especialment, de plaquetes. Aquest component de la sang només té una durada de 5 dies. Per això és important mantenir un ritme de donacions constant. El Banc de Sang té unes reserves per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activat, aquestes reserves se situen ara en unes 6.000 unitats, mentre que la xifra ideal en són 10.000. Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Cada donació arriba a tres persones. Hi animem tothom».
El portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha dit: «La nostra prioritat és Sabadell, la seva gent, el seu benestar, i la salut (especialment, la sanitat pública) és un valor absolut per a nosaltres; ho vam defensar quan vam governar la ciutat, amb les dues noves plantes del Taulí, i ho hem demostrat amb una consellera de Salut republicana, amb l’anunci de l’ampliació del Taulí amb una inversió de 40 milions d’euros. Un dels equipaments de què no disposem actualment i del qual sí que disposen totes les altres ciutats comparables amb Sabadell és aquest centre territorial del Banc de Sang i Teixits».
Fernàndez ha explicat: «Amb la moció, instem el Departament de Salut que el creï; instem l’Ajuntament que s’impliqui més a fons en la promoció de la donació de sang, plasma, teixits i òrgans. Tant una cosa com l’altra, tant el centre territorial del Banc com un foment més decidit de la donació per part del consistori, són decisius perquè els sabadellencs donem més i donem millor, i per això ho defensarem al Ple de dimarts».
I ha reblat: «A pocs dies de Nadal, és un bon moment per agrair la solidaritat dels sabadellencs, que va fer possible que la ciutat generés l’any passat prop de 3.000 donacions. I és un bon moment, també, per ser solidaris; animo qui no hagi donat mai sang a fer-ho per primera vegada. És una acció fàcil, gairebé indolora (una petita punxada), que salva vides»