Dimarts,5 març, 2024
IniciA PORTADAMés de 700 activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i...

Més de 700 activitats durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017

 • Catalunya se situa en segona posició, darrera d’Àustria, en nombre d’adhesions d’ajuntaments
 • 65 municipis celebraran un Dia sense cotxes

REDACCIÓ/SOCIETAT.  La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017 situa la ciutadania a l’epicentre de les activitats. Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana d’enguany, a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l’aire que respirem. Així, del 16 al 22 de setembre, s’organitzen amb el suport de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona, les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Girona, Camp de Tarragona i Lleida, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l’Ebre, més de 700 activitats. Caminades, pedalades, i dinàmiques sobre qualitat ambiental, per apropar formes de transport més sostenible, segur i saludable enfront del vehicle privat, com el Dia sense cotxes. De fet, aquest 2017, 65 municipis celebraran un Dia sense cotxes, entre els quals hi ha Barcelona, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Manresa i Mataró.

Catalunya, un dels territoris europeus amb una participació més elevada 

Catalunya se situaria en segona posició, darrera d’Àustria, en nombre d’adhesions d’ajuntaments a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2017. Enguany, la SMSS a Catalunya ha obtingut 398 adhesions, de les quals 267 són d’ajuntaments. Un 78% dels municipis de més de 10.000 habitants s’han adherit a la Setmana 2017.

Es duran a terme més de 700 activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana: 196 caminades i 160 pedalades i més de 400 activitats relacionades amb la bicicleta. L’organització de les activitats implica enguany 398 organismes (267 ajuntaments, 20 consells comarcals i 111 entitats i operadors).

Activitats a tot el territori 

Les activitats que es realitzen durant la setmana estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 270 activitats; a Girona més de 130; a Lleida al voltant de 200; a Tarragona mig centenar, i a les Terres de l’Ebre, una vintena. A més, el Dia sense cotxes se celebrarà a un total de 65 municipis de tot Catalunya. Pel que fa a les activitats promogudes per la Comissió Institucional sobre qualitat ambiental, 5 municipis faran una campanya de control de vehicles bruts; s’organitzarà una xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica a 2 municipis; diverses unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica es trobaran repartits a 5 municipis; i una desena de pobles prendran consciència sobre el soroll amb l’activitat “Quin soroll fem?”.

A Barcelona hi ha 126 adhesions (99 ajuntaments, 25 empreses/operadors i dos consells comarcals); s’han organitzat al voltant de 700 mesures permanents; 75 caminades en 48 municipis; més d’un centenar de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i dues curses de transport, una urbana i una altra d’interurbana.

A Girona hi ha 81 adhesions (60 ajuntaments, 7 consells comarcals, 7 entitats i 7 operadors); unes 284 mesures permanents; 43 caminades en 26 municipis; un centenar de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; una cursa de transport interurbana i 13 municipis organitzaran un dia sense cotxe.

A Lleida hi ha 138 adhesions (71 ajuntaments, 8 consells comarcals i 59 entitats); més de 200 mesures permanents, 53 caminades a 39 municipis; una cinquantena de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i una cursa de transport interurbana i 1 escolar.

I a Tarragona i Terres de l’Ebre hi ha 53 adhesions (37 ajuntaments, 3 consells comarcals i 13 empreses / operadors); unes 150 mesures permanents; 25 caminades en 17 municipis; una seixantena de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i una cursa de transport interurbana.

Més de 1.300 mesures permanents 

Les mesures permanents són aquelles accions que mantenen els organismes adherits més enllà de la Setmana. Les més habituals són les relacionades amb l’accessibilitat (creació de rampes per a cadires de rodes, rebaixada de voreres, ampliació de voreres, etc.); la conversió en zones de vianants (creació o ampliació dels itineraris i zones de vianants, millores de les seves infraestructures, ampliació o creació de noves vies verdes, etc.) i la gestió de la mobilitat (promoció de l’adopció de plans de mobilitat sostenible per a col·legis, llançament de campanyes de sensibilització, elaboració de materials educatius, accés restringit al centre de la ciutat de manera permanent, etc.). També s’impulsen mesures relacionades amb la distribució de mercaderies, noves formes d’ús racional del cotxe, moderació del trànsit i sistemes de control d’accés, transport públic, noves instal·lacions per a bicicletes o millora de les existents.

La Setmana a les Xarxes Socials 

En el marc de la Setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat per sisena vegada el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Clic Mob!”, del 12 al 26 de setembre. Els participants han de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible i les activitats que es realitzen durant la Setmana amb l’etiqueta #mobilitat2017, per optar a un dels tres premis:

 • Premi ACTIVITATS

Una bicicleta elèctrica cedida per Biciclot. La persona guanyadora pot optar per substituir aquest premi per la conversió de la seva pròpia bicicleta en elèctrica.

 • Premi ARTÍSTIC

Una estada a la Vall de Núria. Vàlid per una estada d’una nit per a dues persones a l’Hotel Vall de Núria en règim de dormir més esmorzar. Cal consultar disponibilitat abans de fer la reserva. Vàlid per a la temporada d’hivern 2017/2018.

 • Premi DIFUSIÓ

Un bitllet a Port Aventura per a dues persones. Vàlid per a dos bitllets combinats amb el parc Port Aventura World. Inclou el desplaçament d’anada i tornada des de qualsevol estació de Rodalies de Catalunya. Inclou l’entrada d’un dia al parc. Per optar a aquest premi, els participants només hauran de repostejar una imatge de l’anunci del concurs. Entre tots els que ho facin se sortejaran els dos bitllets.

A més, les fotografies que incloguin les etiquetes georeferenciades: #mobilitat2017_ATMbarcelona, #mobilitat2017_ATMtarragona, #mobilitat2017_ ATMlleida i #mobilitat2017_ATMgirona participaran al premi que s’ofereix per a cadascun dels àmbits territorials esmentats i que consisteix en un abonament personal de transport públic integrat per tot l’any 2018. Les imatges amb aquestes últimes etiquetes també podran optar al premi activitats i artístic.

Com a prèvia, ahir va tenir lloc una trobada d’usuaris d’Instagram a la cooperativaBiciclot amb l’objectiu d’aprendre a transformar una bicicleta convencional en una bicicleta elèctrica amb la supervisió de mecànics professionals. La bicicleta transformada en elèctrica al taller és el primer premi del concurs. Els assistents promocionen el concurs i la Setmana de la Mobilitat amb les seves imatges, que també opten als premis.

Per consultar totes les activitats, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura compta amb un web adaptable a qualsevol dispositiu http://mobilitat.gencat.cat/setmana. La plataforma ofereix  tota la informació de la Setmana: adhesions, agenda d’activitats, mapa d’activitats, entre d’altres, i també permet la possibilitat de subscriure’s per rebre les notícies via RSS.

La seguretat, l’altre pilar de la Setmana 

En el transcurs de la Setmana de la Mobilitat el Servei Català de Trànsit realitzarà en diversos punts del territori parcs d’educació viària en bicicletes amb la finalitat de promoure actituds responsables, cíviques i saludables en la mobilitat entre els més joves. Així es realitzaran deu parcs infantils als següents municipis:

 • Barcelona (2 parcs el 22 de setembre)
 • Tarragona(1 parc del 18 al 20 de setembre)
 • Lleida (1 parc el 24  setembre)
 • Girona (1 parc el 23 de setembre)
 • Badalona (1 parc el 16 de setembre)
 • Montblanc (1 parc del 18 al 22 de setembre)
 • Linyola (1 parc el 21 de setembre)
 • Llívia (1 parc el 21 de setembre)
 • Banyoles (1 parc el 23 de setembre)

Ara ja fa 10 anys, el Servei Català de Trànsit va iniciar una línia de suport als ajuntaments. Els Plans Locals de Seguretat Viària (PLSV) són la plasmació d’aquest suport de l’SCT als municipis, una assistència tècnica feta a mida per a cada localitat, per millorar la mobilitat segura en l’àmbit urbà. Actualment 229 municipis disposen de pla local de seguretat viària, arribant  al 89% de la població de Catalunya. D’aquests, 34 corresponen a municipis de la demarcació de Lleida, arribant a un 71% de la població lleidatana

Per celebrar aquests 10 anys, se celebrarà a Lleida una jornada per posar sobre la taula experiències concretes del desenvolupament dels PLSV a diferents municipis de la demarcació de Lleida. A més, es presentaran els resultats d’un informe sobre els primers 77 municipis de Catalunya que disposen de PLSV on es constata que els municipis que han aplicat totalment les mesures contingudes en el PLSV han reduït els accidents de trànsit amb víctimes per sobre de la resta de municipis.

El Servei Català de Trànsit també se sumarà al Dia Europeu Sense Víctimes Mortals a les Carreteres. L’objectiu d’aquest projecte és aconseguir que durant el 21 de setembre no mori ningú a les carreteres europees per accident de trànsit (https://projectedward.eu/es/).

Per assolir aquest objectiu es vol incidir en la necessitat de complir les normes de circulació i fer ús dels sistemes de seguretat. A més, des del punt de vista de la mobilitat, la iniciativa aposta per conscienciar de la necessitat d’utilitzar el transport públic, així com de fomentar els desplaçaments a peu i en bicicleta per tal de millorar la qualitat de l’aire i reduir el nombre de víctimes d’accidents de trànsit.

Fotografia: Trobada igers
- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies