-
“Com robar un país” investiga la trama de corrupció que va sacsejar la República de Sud-àfrica i per la qual es va jutjar al president Jacob Zuma
-
Projeccions en format presencial o online segons les restriccions sanitàries de cada comunitat
CULTURA / CINEMA. El proper mes de maig arriba a sales Com robar un país, la pel·lícula que posa el descobert la gran trama de corrupció que va sacsejar la política i l’economia sud-africana l’any 2018, i que va acabar comportant la dimissió i el posterior judici al president Jacob Zuma.
Un grup de periodistes d’investigació destapa un cas de corrupció en què està implicat Jacob Zuma, el que fou president de Sud-àfrica fins el 2018. Poc després, la redacció pateix una campanya de desinformació.
Dos joves d’una empresa tecnològica troben proves que deixen al descobert el modus operandi que explica el segrest econòmic de l’estat de Sud-àfrica per part d’interessos privats i que s’ha dut a terme amb l’ajut d’alguns polítics.
Gràcies a Zuma, els membres de la família índia Gupta utilitzen els ingressos del país en benefici propi per mitjà de participacions irregulars en les mines de carbó, mitjans de comunicació i empreses tecnològiques, i, fins i tot, de l’accés fraudulent a alguns càrrecs públics.
En mig de tot plegat, la justícia acusa a Zuma d’haver cobrat, com a mínim, 4 milions de rands (240.000 euros) per part d’una empresa d’armament francesa a canvi d’haver firmat contractes milionaris per a l’exèrcit del país. Quan s’obre la investigació judicial, l’aleshores president, declara que tot són mentides i notícies falses.
Davant l’augment de lligams entre els interessos privats i el govern, qui en surt més mal parat son les institucions democràtiques, i també l’ANC (Congrés Nacional Africà), el principal partit del país i amb el qual Nelson Mandela l’any 1994 va guanyar les primeres eleccions multiracials de la República de Sud-àfrica.
La pel·lícula, que es podrà gaudir a més de 70 sales de tot l’estat el proper mes de maig, narra com un dels països africans amb un dels índex de desenvolupament humà més alts del continent fa front a una de les crisis polítiques més grans dels últims anys. Com robar un país relata les incògnites que hi ha darrere d’un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendents que es recorden. Hi ha lloc per a la justícia en la incipient democràcia sud-africana que tant d’esforç va costar de guanyar?
FITXA TÈCNICA
Direcció: Rehad Desai i Mark J. Kaplan Guió: Anita Khanna, Rehad Desai
Producció: Zivia Desai, Anita Khanna, Rehad Desai
Producció executiva: Michael Auret, Mike Lerner, Geert Veuskens
Edició: Megan Gill, Geert Veuskens, Nikki Comninos
Fotografia: Nic Hofmeyr, Duncan Tilley
So: Sibusiso Zulu, President Kapa
Música: Jannous Aukema
Distribució: DocsBarcelona Distribution
PREMIS I FESTIVALS
Selecció Oficial, IDFA – Països Baixos, 2019
Selecció Oficial, Durban International Film Festival – Sud-àfrica, 2020
Selecció Oficial, Doc Edge – Nova Zelanda, 2020
Selecció Oficial, Sydney SA Film Festival – Austràlia, 2020
Selecció Oficial, Encounters IDF – Sud-àfrica, 2020
ELS DIRECTORS
Rehad Desai (Sud-àfrica, 1963) és un dels documentalistes africans més notables. Ha dirigit i produït nombrosos llargmetratges, dels quals la majoria han sigut estrenats en festivals internacionals i sales de cinema, a més de rebre elogis per part de la crítica. L’any 2015 va guanyar el Premi Emmy a Millor Documental pel seu Miners Shot Down (2014), en el qual s’evidencia la seva habilitat com a cineasta i la seva experiència com a activista.
Mark J. Kaplan (Sud-àfrica) és un dels principals realitzadors sud-africans. Les seves pel·lícules se centren en temes socials i polítics, de drets humans i memòria històrica. Va ser productor del documental A Lion’s Trail (2005), que va guanyar un Premi Emmy l’any 2006.