J.A.AGUADO / TRIBUNA / CULTURA / TEATRE.
Cirque du Soleil, llum, aigua i espectacle
[dropcap]E[/dropcap]l circ va patir una gran revolució quan el 1984 va aparèixer a Cirque du Soleil, van desaparèixer de la pista els animals i van entrar la fantasia i la seducció del somni visual. Del vell circ han quedat els trapezistes, els malabaristes, els pallassos, els acròbates, els equilibristes i els músics. A tot això se li ha sumat la tecnologia visual, els recursos d’il·luminació i el so. El resultat un espectacle total que mai no deixa de sorprendre. Aquest és un circ per somiar, per esperar l’impossible i per treure’s el barret.
El Cirque du Soleil està instal·lat a Hospitalet, l’aforament de la carpa és de 2.600 espectadors, de fàcil accés per autopista. L’espectacle romandrà fins al 15 de maig que seguirà la gira.
El xou porta per títol Luzía. Un homenatge a Mèxic i el seu món de somni. L’espectacle brilla pel seu valor líric profund. A la ment de l’espectador li vénen paraules com brillantor i esplendor. La llum és la manifestació de la moralitat, de la intel·lectualitat. La llum en aquest espectacle és força creadora. La nova aportació tècnica a l’espectacle és la presència de pluja a la pista. Luzia és un espectacle de Daniele Finzi Pasca, coautor i director de l’espectacle, que es mou alhora en tres mons: el de la direcció teatral, el de les arts escèniques i el del clown. L’anècdota que inicia l’espectacle és la trobada d’un paracaigudista amb la cultura, la natura i la mitologia idealitzada de Mèxic.
El resultat estètic és sorprenent. La pluja té un primer sentit de fertilització, sens dubte a nivell estètic Luzía és un conjunt de números amb un indubtable impacte a l’espectador de totes les edats. El segon sentit de la pluja és que ve del cel i per aquest costat té un parentiu amb la llum, del descens de la llum a la terra. Aigua i llum es donen la mà en aquest espectacle on es crea bellesa amb admirable subtilesa, tant en els animals marioneta com en el joc hàbil de la llum i el número de circ a quin més arriscat i difícil. La recerca de la dificultat i la perfecció es fa visible a la feina dels artistes, a l’entrenament i al talent que posen en l’execució de cada número. En resum, una barreja humana, de llum i aigua perfecta, apassionant.
L’Hospitalet és la primera parada europea del Cirque du Soleil després de la parada de la pandèmia. Han estat dos anys molt llargs per a la companyia després de declarar-se en fallida al juny del 2020 amb un acomiadament massiu de 3.480 treballadors. La indústria de la cultura és un dels sectors que més ha patit el cop del COVID 19. Ara les representacions tenen un altre valor, el valor de celebrar la vida com una cosa bonica.
J. A. Aguado.