Divendres,26 abril, 2024
IniciA PORTADAEndavant dona, endavant sempre. “Il dolce far niente” per Cristina Redondo

Endavant dona, endavant sempre. “Il dolce far niente” per Cristina Redondo

CRISTINA REDONDO/TRIBUNA

Endavant dona, endavant sempre

Mai he entès la distinció de gènere en l’àmbit literari, perquè aquells que de veritat valorem la literatura, mai analitzarem si és autora o autor qui hagi escrit un text, sinó valorarem l’obra per si mateixa, per la seva qualitat literària i pels valors que ens pugui aportar, però mai, si realment s’estima la literatura, i es té respecte pel que una composició literària suposa, mai es valorarà una obra pel gènere de qui l’hagi escrit. Una obra literària no funcionarà mai millor o pitjor per haver estat escrit per una escriptora o per un escriptor, això hauria de quedar-nos molt clar a tots.

No obstant això, sóc conscient que no tots aquells que es declaren incondicionals de la literatura pensin en aquesta neutralitat d’autoria que se li ha de donar a la creació literària en el moment de la seva valoració, i d’aquí que ens veiem obligades a seguir amb la necessitat d’utilitzar hashtags com #LeoAutorasOct que ha derivat en el #LeoAutorastodoelaño, o en el conegut #ReadWomen o #ReadMoreWomen, i, tot i que, personalment com a escriptora, no m’agrada utilitzar-los perquè fa evident encara més aquesta situació de desequilibri en la qual clarament les dones som sempre inferioritzades, crec que és necessari socialment, per reivindicar la bona feina de les dones escriptores, davant la contraproduent infravaloració cap a la literatura escrita per dones. El mateix succeeix amb el Dia de les Escriptores, celebrat avui.

Sense pretendre-ho, aquest any m’he descobert a mi mateixa, llegint més dones escriptores que homes escriptors, però no perquè hi hagi seleccionat el gènere a l’hora de seleccionar el llibre, sinó perquè el llibre que buscava, casualment escrit per dones, m’aportava molt més, o m’atreia més en aquest moment, que altres títols en el mercat. Així aquest any he descobert a autores meravelloses, no importa el tipus de llibre, perquè des d’assaig, poesia o fins i tot referint-me a literatura molt més comercial.

Molts diran: “Està molt de moda la dona escriptora, hi ha com un “boom d’escriptores” normal que llegeixi més escriptores ara” i tornarem a caure en l’error del gènere, però la veritat, és que no he llegit només autores que siguin novetat literària en el mercat, sinó que he llegit també autores consolidades que formen part de la història de la literatura, com ara Ursula K. Li Guin, Virginia Woolf, Shirley Jackson, Simone de Beauvoir … Acostumo a tenir converses literàries amb els meus amics, col·laboradors, lectors, etc. … I en una de les converses literàries amb Katiuscia Darici, traductora del meu llibre “Clandestina” a l’italià, em recomanava llegir a una escriptora que era per a mi desconeguda fins ara: Luna Miguel, autora de “El coloquio de las perras” (publicat amb l’editorial Capitan Swing).

Recordo que la setmana passada em vaig passar per una de les meves llibreries habituals de la meva ciutat, la llibreria “La Temerària” de Terrassa, i a més de recollir el meu exemplar de “Brujas”, escrit per Mona Chollet (Megustaleer) i que ha estat un èxit brutal, i emportar-me el llibre de poesia “Dins del roure dorm el tro” del poeta terrassenc Pep Cortés (Tushita Edicions), vaig topar amb el llibre de Luna Miguel, i vaig decidir emportar-me’l també a la meva biblioteca, seguint les recomanacions de la meva traductora en italià.

Bé, doncs a través del llibre de Luna Miguel, estic descobrint una infinitat d’escriptores de parla hispana que han estat “silenciades” pel sol fet de ser dones, o que simplement han estat destinades a estar a l’ombra per ser “esposes de” o ser dones molt diferents a les dones de les èpoques en què van viure, per ser dones amb visió de futur, molt més avançades a la seva època … la veritat és que llegint a Luna Miguel, també descobreixo el moviment #Metooescritoresmexicanos o #Metooescritores, on inicialment escriptores mexicanes denunciaven les desigualtats (diguem-li així) viscudes en el sector editorial al seu país. No cal dir que em declaro fan, molt fan de Luna Miguel a partir d’aquestes lectures i aportacions culturals a la meva vocació literària. Però, també és veritat, que aquestes lectures al voltant de la situació viscuda pel sol fet de ser dona em duu a una reflexió gairebé subratllada en fluorescent, majúscules i ben resplendents tal llum de neó per l’alarma que em desperta: Ens trobem amb les bruixes de què parlava Silvia Federici en el seu assaig “Caliban i la Bruixa”? O les que també comentava Mona Chollet en el seu exitós llibre “Brujas”? Aquesta eterna caça de bruixes que també estem destinades a viure sigui quina sigui l’època i sigui quin sigui el sector on treballem.

Reflexionem sobre això, tot i que sabem que encara ens queda moltes fogueres per apagar, seguim endavant, com ens diem entre la meva traductora i amiga Katiuscia Darici i jo en les nostres converses diàries, inspirada per la meravellosa Carmen Martín Gaite en la seva novel·la “Nuvolositat variable”: “Endavant dona, endavant sempre”.

Cristina Redondo.

Adelante mujer, adelante siempre

Nunca he entendido la distinción de género en el ámbito literario, porque aquellos que de verdad valoramos la literatura, nunca vamos a analizar si es autora o autor quién haya escrito un texto, sino valoraremos la obra por sí misma, por su calidad literaria y por los valores que nos pueda aportar, pero jamás, si realmente se ama la literatura, y se tiene respeto por el que una composición literaria supone, jamás se valorará una obra por el género de quién la haya escrito. Una obra literaria no funcionará jamás mejor o peor por haber sido escrito por una escritora o por un escritor, eso debería de quedarnos muy claro a todos.

Sin embargo, soy consciente de que no todos aquellos que se declaran incondicionales de la literatura piensen en esa neutralidad de autoría que se le debe dar a la creación literaria en el momento de su valoración, y de ahí que nos veamos obligadas a seguir con la necesidad de utilizar hashtags como #LeoAutorasOct que ha derivado en el #LeoAutorastodoelaño, o en el consabido #ReadWomen o #ReadMoreWomen, y, aunque, personalmente como escritora, no me gusta utilizarlos porque hace evidente aún más esta situación de desequilibrio en la que claramente las mujeres somos siempre inferiorizadas, creo que es necesario socialmente, para reivindicar el buen hacer de las mujeres escritoras, ante la contraproducente infravaloración hacia la literatura escrita por mujeres. Lo mismo sucede con el Día de las Escritoras, celebrado hoy.

Sin pretenderlo, me he descubierto a mí misma este año, leyendo más mujeres escritoras que hombres escritores, pero no porque haya seleccionado el género a la hora de seleccionar el libro, sino porque el libro que buscaba, casualmente escrito por mujeres, me aportaba mucho más, o me atraía más en ese momento, que otros títulos en el mercado. Así este año he descubierto a autora maravillosas, no importa el tipo de libro, porque desde ensayo, poesía o incluso refiriéndome a literatura mucho más comercial.

Muchos dirán: “Está muy de moda la mujer escritora, hay como un “boom de escritoras” normal que lea más escritoras ahora” y volveremos a caer en el error del género, pero la verdad, es que no he leído sólo autoras que sean novedad literaria en el mercado, sino que he leído también autoras consolidadas que forman parte de la historia de la literatura, tales como Ursula K. Le Guin, Virginia Woolf, Shirley Jackson, Simone de Beauvoir…Acostumbro a tener conversaciones literarias con mis amigos, colaboradores, lectores, etc… Y en una de las conversaciones literarias con Katiuscia Darici, traductora de mi libro “Clandestina” al italiano, me recomendaba leer a una escritora que era para mí desconocida hasta ahora: Luna Miguel, autora de “El coloquio de las perras” (publicado con la editorial Capitan Swing) .

Recuerdo que la semana pasada me pasé por una de mis librerías habituales de mi ciudad, la librería “La Temeraria” de Terrassa, y además de recoger mi ejemplar de Brujas, escrito por Mona Chollet ( Megustaleer)  y que ha sido un éxito brutal, y llevarme el libro de poesía “Dins del roure dorm el tro” del poeta terrassense Pep Cortés ( Tushita Edicions), me topé con el libro de Luna Miguel, y decidí llevármelo también a mi biblioteca, siguiendo las recomendaciones de mi traductora en italiano.

Bien, pues a través del libro de Luna Miguel, estoy descubriendo un sinfín de escritoras de habla hispana que han sido “silenciadas” por el mero hecho de ser mujeres, o que simplemente han sido destinadas a estar en la sombra por ser “esposas de” o ser mujeres muy diferentes a las mujeres de las épocas en que vivieron, por ser mujeres con visión de futuro, mucho más avanzadas a su época… Lo cierto es que leyendo a Luna Miguel, también descubro el movimiento #Metooescritoresmexicanos o #Metooescritores, donde inicialmente escritoras mexicanas denunciaban las desigualdades (digámosle así) vividas en el sector editorial en su país. No cabe decir que me declaro fan, muy fan de Luna Miguel a partir de estas lecturas y aportaciones culturales a mi vocación literaria. Pero, también es verdad, que estas lecturas entorno a la situación vivida por el mero hecho de ser mujer me lleva a una reflexión casi subrayada en fluorescente, mayúsculas y resplandecientes tal luz de neón por la alarma que me despierta : ¿Nos encontramos con las Brujas de las que hablaba Silvia Federici en su ensayo “Caliban y la Bruja”? ¿O las que también comentaba Mona Chollet en su exitoso libro “Brujas”? Esa eterna caza de brujas que parecemos estar destinadas a vivir sea cual fuera la época y sea cual sea el sector dónde trabajemos.

Reflexionemos al respecto, aunque sabemos que aún nos queda muchas hogueras por apagar, sigamos adelante, como nos decimos entre mi traductora y amiga Katiuscia  Darici y yo en nuestras conversaciones diarias, inspirada por la maravillosa Carmen Martín Gaite en su novela “Nubosidad Variable”: “Adelante, mujer, adelante siempre”.

Cristina Redondo.

- PUBLICITAT -
anun2
anun22
previous arrow
next arrow

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- PUBLICITAT -
renting
renting2
- PUBLICITAT -spot_img
ARTICLES RELACIONATS

El més llegit

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.Más Info

ACEPTAR
Aviso de cookies